Loading...

Menu

4ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Κολλεγίου Ανατόλια ACSTAC 2014

 

Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2914

 

 

4ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας

Κολλεγίου Ανατόλια

ACSTAC 2014

14 – 16 Μαρτίου 2014, Κολλέγιο Ανατόλια

 

Περισσότεροι από 1.000 μαθητές από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Μολδαβία και την Ινδία συμμετέχουν στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια – ACSTAC (Anatolia College Science & Technology Annual Conference). Το ACSTAC 2014 πραγματοποιείται από τις 14 έως 16 Μαρτίου 2014 στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του CERN, του EPS (Εuropean Physical Society) και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Το Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας οργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Κολλέγιο Ανατόλια δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάσουν τις εργασίες τους ως πραγματικοί επιστήμονες στο πλαίσιο ενός μοναδικού στον κόσμο συνεδρίου. Σκοπός του ACSTAC είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος προσομοίωσης επιστημονικού συνεδρίου, που επιτρέπει στους μαθητές να συμμετάσχουν  αναλαμβάνοντας πολλαπλούς ρόλους: από την παρουσίαση και την κριτική των εργασιών μέχρι και την οργάνωση του συνεδρίου.

Στα τρία πρώτα μαθητικά συνέδρια συμμετείχαν συνολικά 1.700 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

  

 

Ομιλητές

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο των ομιλητών 

Το φετινό ACSTAC 2014 πλαισιώνεται από  μία εκλεκτή ομάδα προσκεκλημένων ομιλητών - επιστημόνων διεθνούς κύρους: 

  • O Δημήτριος Χριστοδούλου, Καθηγητής του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «The Fabric of Spacetime» την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 10 π.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ανατόλια.
  • O Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής θα μιλήσει με θέμα «Μαθηματικά, Στρατηγική και Επιστήμες» την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 10 π.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ανατόλια.
  • Ο Αριστείδης Γωγούσης,  Καθηγητής Ρομποτικής και Φιλοσοφίας θα μιλήσει με θέμα «Το Ελιξήριο της Ανθρωπότητας: Φιλοσοφία, Επιστήμη, Τεχνολογία» την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 12:30 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ανατόλια.
  • O Δημήτριος Ξυγαλατάς, Θρησκειολόγος και Γνωσιακός Ανθρωπολόγος, θα μιλήσει στο πλαίσιο των Διαθεματικών Εργασιών με θέμα «Πειραματική Ανθρωπολογία: Η Συνέργεια των Φυσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Έρευνα Πεδίου» το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο Raphael Hall του Ανατόλια.

 

Επίσης το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 4 μ.μ. στο Raphael Hall θα γίνει συζήτηση με θέμα «Επιχειρηματικότητα, μια έξυπνη επιλογή καριέρας».  Ακαδημαϊκοί και γνωστοί επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν στους συνέδρους μαθητές τις προοπτικές της επιχειρηματικότητας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ Φάνης Βάρβογλης, Διευθυντής του Anatolia School of Business του ACT. 

 

Νέες δράσεις και θεματικές

 

Το φετινό Συνέδριο έχει ως θέμα «Humanities meet Science» και κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν εργασίες σχετικές με τους επιστημονικούς τομείς της Βιολογίας, της Χημείας και της Φυσικής, όπως και διαθεματικές εργασίες που συνδυάζουν Βιολογία / Χημεία / Φυσική / Μαθηματικά / Πληροφορική με κάποια από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Στη φετινή διοργάνωση  υποβλήθηκαν περισσότερες από 250 εργασίες και έγιναν δεκτές οι 158. Επίσης 27 εργασίες θα παρουσιαστούν με τη μορφή posters και 44 ως exhibitions.

 

Για πρώτη φορά στο Μαθητικό Συνέδριο διεξάγεται Διαγωνισμός Animation  με τίτλο IDEAS (Ideas that Developed, Established and Advanced Science). Οι μαθητές δημιούργησαν μία ταινία (movie) ή κινούμενη εικόνα (animation) διάρκειας 4-10 λεπτών, για να παρουσιάσουν την εξέλιξη των ιδεών στην επιστήμη και τη συμβολή σημαντικών επιστημόνων και φιλοσόφων στην πορεία της επιστημονικής σκέψης.  Από τους μαθητές ζητήθηκε να αναδείξουν και να αντιπαραβάλλουν τις ιδέες δύο τουλάχιστον από  τους εξής επιστήμονες / φιλοσόφους:  Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Μπέικον, Καρτέσιο, Λοκ, Λάιμπνιτς, Χιουμ, Ράσελ, Βιτγκενστάιν, Πόπερ. Όλες οι ταινίες έχουν μεταφορτωθεί στο διαδικτυακό περιβάλλον MoViE. Το Mobile Video Experiences (MoViE) http://cicero-movie.edu.helsinki.fi/ είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον κοινωνικής δικτύωσης το οποίο χρησιμοποιείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες του κόσμου για επικοινωνία και συνεργασία μέσω ψηφιακών αφηγήσεων. Το MoViE φιλοξενείται στον κόμβο του Πανεπιστημίου Ελσίνκι και αποτελεί περιβάλλον και εργαλείο έρευνας του ερευνητικού κέντρου CICERO Learning Network (http://www.cicero.fi).

 

Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται το Debate μέσω Skype στο οποίο έλαβαν μέρος 12 σχολεία. O τελικός θα διεξαχθεί στην τελετή λήξης του Συνεδρίου ανάμεσα στις διμελείς ομάδες των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη και του 1ου ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου.

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διεξάγεται ο Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας υπό την αιγίδα της Καγκουρό Ελλάς. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν περισσότερες από 130 τριμελείς ομάδες από σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Το 4ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια – ACSTAC 2014 υποστηρίζεται από τους Helen και Dan Lindsay, Αλέξανδρο Αποστολίδη, Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Κολλεγίου Ανατόλια, τις εταιρίες MLS και Σαμαράς & Συνεργάτες, Στέφανο Πραμαντιώτη. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το TV 100, FM 100, Κοσμοράδιο, Plus Radio, 97,1 more.  

 

Όλες οι δράσεις του συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό. Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών συστήνεται να γίνει εγγραφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.acstac.gr/el/acstac-2014/registration-2014

 

Πληροφορίες:

2310 398251 (Δρ Χάιδω Σαμαρά, Συντονίστρια του ACSTAC) 

2310 398310  (Γραφείο Εξωσχολικών Δραστηριοτήτων)

Βλ. επίσης: www.acstac.gr

 
 
 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead